Quest to learn?

Att få en bra utbildning är viktigt i dagens föränderliga samhälle, men utbildningssystemet i är en maskin som förändras långsammare än världen i kring den. För några år sedan hörde jag en av mina lärare i upplevelsebaserat lärande säga att det fortfarande fanns skolor som då ännu inte hade implementerat de då ungefär tio år gamla läroplanerna. Nu vet jag ju inte om det stämmer helt, men det ger ju ändå en känsla av hur långsamt det förändras. Hur ska skolan anpassa sig efter en miljö där människor är vana vid att bara kunna ta reda på vad som helst inom loppet av en kort stund? Där folk är vana vid att spela spel där de får en helt annan nivå av upplevelser än i skolan?

Det finns en skola som heter “Quest to learn” som jag tycker verkar ha ett mycket intressant upplägg. När jag läser beskrivningarna som finns på skolans hemsida önskar jag att jag också kunde gå på den skolan.  Här är den första beskrivningen av skolan som man möts av på deras hemsida:

“Quest to Learn is a school for digital kids. It is a community where students learn to see the world as composed of many different kinds of systems. It is a place to play, invent, grow, and explore.”

Tanken med skolan verkar vara att använda spel som etablerad metod och inspiration till både undervisning och miljöerna på skolan. Till exempel får går eleverna upp i level(nivå) istället för att få betyg. Inte helt förvånande är det bland annat en speldesigner, Katie Salen (Rules of play, mm.), som ligger bakom skolan.

För att titta på ett svenskt exempel på några som arbetar med upplevelsebaserat lärande och att föra in spel i den svenska undervisningen är Grul, de som undervisade mig i upplevelsebaserat lärande, ett strålande exempel. De arbetar mycket med att lära lärare att använda spel och andra former av upplevelsebaserat lärande som en del av sin undervisning, men tar också fram egna spel inom olika ämnen.

Så det känns som en förändring är på väg, men det går olika fort på olika ställen. Känner ni till annat får ni gärna höra av er!

Skrivet av Kristina Björkman.

Write a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
Mjao logga

Sidor

Kategorier