Det finns mycket vackert

När jag pratar med människor som inte spelar särskilt mycket spel har de ofta bilden att spel bara är samma krig och död. Visst, det finns många spel som på olika sätt handlar om just det, men det finns också väldigt många spel som handlar om andra saker. Utöver de storsäljande sociala spelen som farmville eller de trevliga cassualspelen som t.ex.. Dinner Dash eller Peggle finns det flera som gör “konstnärliga” spel eller spelliknade interaktiva upplevelser. Jag tror att det finns mycket stora möjligheter för spelmediet att utvecklas inom sin egen konstnärlighet och det ska bli spännande att följa med i vad som kommer att hända. Här nedan kommer några få exempel av alla de som redan finns eller snart kommer att finnas. Alla är inte lika bra “spel” men de har andra kvalitéer som väger upp istället. Som ni kommer märka har jag fokuserat mycket på grafiskt vackra spel, i framtiden kommer jag nog att göra liknade inlägg med anndra teman.

thatgamecompany
Ett företag som jag vars spel jag tycker mycket om är thatgamecompany. De har gjort Cloud ett spel där man är ett litet moln som samlar på sig fler moln, Flow  ett spel där man är en vattenvarelse som tar sig djupare ner i havet och blir större och större genom att äta andra vattenvarelser och Flower där man är vinden som får blommorna att blomma och gör världen till en färggrannare plats. Just nu håller de på och utvecklar spelet Journey; ett onlinespel där man vandrar omkring i öknen vilket jag tycker att det ska bli jättehäftigt att se.

Jag tycker om känslan som deras spel skapar hos mig när jag spelar dem, att de är vackra att titta på och att det är lätt, även för de som nästan aldrig spelat innan, att sätta sig in i dem.

Flow
Flower

Journey (Kommer snart)

Tale of tales
Ett annat spännade företag är Tale of tales, som gör konstnärliga spelliknande produktioner. De har gjort bland annat: “The endless forest” ett onlinespel där du tar rollen som en älg och kan träffa andra spelare som också är älgar, “The path” ett kort skräckspel inspirerat av sagan om Rödluvan, “Fatale” en interaktiv upplevelse inspirerat av berättelsen om Salome, och “The garveyard”, en kort interaktiv upplevelse där du är en äldre dam som tar en promenad på kyrkogården och sätter sig på en bänk..

Jag gillar hur de använder verktygen som de digitala spelen fört med sig för att skapa ovanliga upplevelser som inspirerar. Alla upplevelserna känns inte helt färdiga, t.ex. the Graveyard, men hjälper mig att inspireras och fundera på vad som egentligen går att göra.
The endless forest

The Graveyard

The Path

Fatale

Fumito Ueda
Om jag inte i det här sammanhanget nämner Fumito Ueda och de spel som han har gjort skulle det kännas mycket fel. Bland annat har han gjort Ico där man spelaren en ung pojke som försöker ta sig och en ung flicka ut från en mystisk plats och Shadow of the Colossus där man spelar en ung man som rider omkring i ett öde landskap och kämpar mot storslagna Kolosser. Just nu utvecklar han ett spel som heter The Last Guardian.

Jag gillar de vackra världarna som man får uppleva och det fina sättet att berätta. Det finns också ett myckettrevligt tempo i spelen.

Ico

Shadow of the Colossus
The Last Guardian (kommer snart)

Game Republic – Folklore
Folklore är ett spel som jag tycker är otroligt vackert, det är som att befinna sig mitt i en tavla under tiden som man spelar spelet. Karaktärerna och miljöerna är helt underbara, tyvärr finns det en del brister i spelet som har gjort att jag fortfarande inte spelat hela spelet. Spelets poetiska stil har dock inspirerat mig mycket och visat mig en känsla som jag sällan upplevt i andra spel. (Spelföretaget Game Repuplic har självklart gjort fler spel.)

Två bilder från Folklore.

Oj, det blev ett längre inlägg än vad det brukar och då valde jag ändå bort flera spel som jag ville ha med. Så det är inte konstigt om ni känner att något spel som borde vara här inte är här. Blir nog något mer inlägg om detta i framtiden, så tipsa gärna mig ifall ni känner till andra spel /interaktiva upplevelser som passar in.

Write a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
Mjao logga

Sidor

Kategorier