Spelbranchen i Sverige och Danmark

Varje år presenterar organisationen Datorspelsbarnschen en rapport om hur det går för  spelbranschen i Sverige. Rapporten ger en bra bild av nuläget i branschen och det går framförallt att se vilka företag som finns i Sverige. Titta gärna på kartan i rapporten ifall ni vill veta vart spelföretagen i Sverige sitter och vad de heter. Det jag kan tycka är lite tråkigt är att de inte tagit med de företag som befinner sig i gränslandet mellan att vara spelföretag och inte, som t.ex. vissa e-learnings företag.
Statistik
Det är intressant att se att andelen kvinnor i spelbranschen verkar ha fastnat på kring 10 %.  Det finns nog flera anledningar till att det är så, jag tror att det beror mycket på både kulturen och på att färre tjejer väljer att studera inom Datorspel. På högskolan i Skövde, där jag studerade tidigare, är det också ungefär 10% tjejer på datorspelsutbildningarna. Så om man vill öka antalet kvinnor i spelbranschen borde man säkert börja där.

I Danmark görs det också analyser av hur det går i Spelbranschen där, men den rapporten ser lite annorlunda ut. I stället för att fokusera på de övergripande siffrorna tittar de djupare på varje enskilt företag och tar upp siffror om hur mycket varje företag tjänade och hur många anställda de har.

Tillsammans tycker jag att de här rapporterna ger en hälsosam bild av en växande spelbransch bestående av  både stora och små företag i norden.  Vad tycker ni?

Skrivet av Kristina Björkman.

Write a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
Mjao logga

Sidor

Kategorier