Föreblider del 3: Jane McGonigal

Ett spel för att klara oss när oljan tar slut, för att komma tillbaka efter en hjärnskada, för att lösa svåra problem som svält och översvämningar eller för att helt enkelt ge främlingar komplimanger. Vad kan man använda spel till? Kan du kanske spela för att rädda världen?  Det är tankar som rör sig hos på Jane  McGonigal, som är speldesigner, forskare och arbetar på “The institute for the future”….

Jane McGonigal vill använda spel som verktyg för att lösa problem utanför “spelens värld”  och har redan skapat ett flertal lyckade projekt som förbättrat för både enskilda människor och löst större sociala problem. En av hennes drömmar är att någon speldesigner ska få Nobellpris 2034. Samtidigt har Jane McGonigal också haft stort inflytande på Alternative Reality Games (A.R.G.) och genomfört flera stora sådana spel (bl.a. The Lost Ring och I Love Bees).

Jag tycker om hennes förmåga att se möjligheter till vad som skulle kunna gå att föra med spel. Många av de projekt hon har skapat är intressanta både ur perspektivet vad hon försöker åstadkomma genom spelet samt hur spelet genomförs. När jag lyssnar på hennes föreläsningar fylls jag av en önskan att göra spel där vardagen blir roligare och människors situationer förbättras. Det finns så mycket man kan göra och spel är ett oerhört starkt verktyg att använda.

Första gången som jag hörde talas om henne och hennes projekt var under tiden som jag gick på spelarkitektur där  min lärare Ola Janson refereade till henne och där några av mina klasskamrater iscensatte ett av hennes spel “Cruel to be kind” . Cruel to be kind går i korthet ut på att gå runt  på en plats och ge dem du möter komplimanger. Du vet inte vilka som deltar i spelet eller inte, men får du en komplimang av någon annan i spelet förlorar du. Jane McGonigal  lyftes ofta fram som någon som gjorde den slags spel som utbildningen Spelarkitektur handlade om och genom det har hon varit en del av att forma mitt förhållande till spel.

Imorgon öppnas ett av hennes nyaste projekt upp; en webbplats, Gameful, för spelutvecklare och spelare som är intresserade av spel  med syfte att förbättra verkligenheten. Självklart är projektet crowd fundat, d.v.s. bygger på att folk har gått in och skänkt pengar till projektet på Kickstarter. Jag kommer att försöka bli aktiv där och om ni har minsta intresse av spel av det här slaget tror jag att det kan vara värt att följa det här projektet. Det skulle kunna hända vad som helst genom de samarbeten som kan skapas där!

Skrivet av Kristina Björkman.

Write a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
Mjao logga

Sidor

Kategorier