Det finns många som vill hjälpa till

Jag tycker att det är spännande med alla de organisationer som finns till för att hjälpa en komma fram till vad man vill göra eller att allmänt starta företag. Eftersom jag just nu befinner mig i någon slags mellanperiod där jag ska gå över från studier till något annat är det en ytterst lämplig period att utnyttja den sortens resurser. Nu tänker jag bjuda lite på mina erfarenheter och undersökningar om vad som finns.

En av de organisationer som jag tog kontakt med först var Upp i Göteborg. Upp är en organisation som är till för ungdomar mellan 16-24 för att hjälpa dem på deras resa till studier, jobb eller eget företagande. Jag tog del av en personlig guide och det resulterade i trevliga små möten som uppmuntrade mig till att hitta vad jag kan göra och att faktiskt göra det. Man ska heller inte underskatta betydelsen att berätta för någon utomstående vad man har gjort sedan sist för att ta sig närmare sitt mål. Både det att man förstår vad man gjort sedan sist och att man får ytterligare en motivation till att göra mera saker mellan gångerna. Dessutom gillar jag deras framtoning och grafiska stil.

Jag har också haft en del kontakt med drivhuset, vilka jag väl inte är helt färdig hos ännu. Drivhuset är till för att hjälpa folk som studerar att starta och driva företag. Där har jag också varit i kontakt med en personlig vägledare och hittills mest lärt mig en hel del om hur moms, sociala avgifter och sådant fungerar när man är en egenföretagare. Dessutom har jag fått en del hjälp med att fylla i blanketer. Jag har också planerat att gå på en del av de föreläsningar som de så snällt arrangerar.

Min största besvikelse hittills var när jag kontaktade Nyföretagarcentrum med ett antal frågor. Tillbaka fick jag ett standarmail där de inte svarade på mina frågor och där det stod att man först skulle kunna kontakta dem när man har en färdig affärsplan. Vilket jag kan förstå på alla sätt, det är inte lätt att hinna skriva egna svar till alla de som säkert skickar frågor till dem men att de inte svarade på mina gjorde att jag ytterligare förstod hur viktig den första kontakten med något är för ens bild av det. Trots det tror jag att de kan vara till mycket hjälp om man får kontakt med dem i rätt skede och på rätt sätt.

En gång för nått år sedan anmälde jag mig till ett projekt där de skulle ta in ett antal kvinnliga företagare till en inkubator (Iqube i Göteborg). Mest gjorde jag det för jag ville se hur en sådan process gick till, just då hade jag egentligen ingen tid över till att driva ett företag eftersom jag studerade på mycket hög takt. Det var kul att skriva den korta skriftliga anmälan som behövdes, svara på frågor i både en telefon intervju och i en personlig intervju. Dock blev jag inte förvånad när jag inte valdes in då jag misstänker att jag lyckades förmedla en viss osäkerhet till dem om huruvida jag faktiskt ville starta företaget med en gång. Erfaren har gjort att om jag vill få en plats på en inkubator vet jag lite grann om hur processen kan gå till och kan förbereda mig bra inför det om jag vill göra det i framtiden.

Nästa vecka ska jag iväg på ett häftigt projekt som Boost HGB håller i och som heter Cross Media Labb. Labbet kommer att vara i en stuga någonstans under ett par dagar och går ut på att blanda folk från olika industrier inom rörlig media och se vilka idéer som de kommer på. Jag kommer säkert att skriva ett blogginlägg efter själva Labbet.

Det finns självklart en mängd olika organisationer som jag inte varit i kontakt med t.ex. Almi, Coompanion och olika inkubatorer som exempelvis Minc eller Ideon. När man börjar leta finns det folk som vill hjälpa en med nästan allt som man kan behöva och för det mesta finns hjälpen mycket lättillgängligt. Så var inte rädda för att leta upp den ifall det behövs!

Skrivet av Kristina Björkman.

There are 1 Comments to "Det finns många som vill hjälpa till"

Write a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
Mjao logga

Sidor

Kategorier