Vad kan man lära sig av Draknästet?

Draknästet är en tvserie som handlar om entreprenörer som presenterar sina affärsidéer för fem riskkapitalister för att få investeringar. De flesta av er har säkert hört om serien och sett den. När jag började titta på serien var min tanke att mest att det skulle ge inspiration att höra många olika människor presentera sin olika idéer. Nu när jag ganska intensivt tittat på en hel del avsnitt har jag insett att det finns så mycket mer att få ut av att titta på draknästet.

Förutom det faktum att det är underhållande och inspirerande att se på är det även som att följa en serie vidieoföreläsningar om entrepernörskap. Till tittarna ges en bild av hur en rikskapitalist kan vara och vad det kan innebära för ett företag att få in en sådan i sitt företag. Tittarna ges också ett exempel på hur proceduren att presentera ett företag för riskkapitalister kan gå till. Genom återblickarna på de som fått investeringar, som är nya för sesång två, går det också att se lite av hur det påverkat företagen. Får man en in bra riskkapitalist kan det innebära så mycket mer än bara pengar, framförallt i form av deras kompetenser och kontakter.

Jag tycker det är mycket spännande att se hur de väljer vilka företag de ska gå in och investera i.  De verkar gå mycket på människorna och letar efter drivna människor som helst är beredda att satsa allt på att genomföra sin idé. Men självklart spelar det också stor roll om företaget verkar kunna bli tillräckligt lönsamt och vilken värdering som satts på företaget. Många gör misstaget att värdera sitt företag allt för högt vilket verkar vara ett av de snabbaste sätten att skrämma bort drakarna. Efter att tag har jag också börjat lära mig vilka frågor som drakarna kommer att ställa beroende på vad som sagts i presentationen och därmed insåg jag också att jag hade lärt mig en hel del om vad som är viktigt att ta upp. För många av de frågorna som drakarna ställer går också att ställa sig själv vilket är ett sätt att utveckla affärsidéerna. Siffror är uppenbart viktiga för drakarna.

Sedan är det klart att man kan lära sig mycket om presentationstekniker och hur en bra presentation ser ut och vad den ska innehålla genom att se alla olika presentationer. Det finns en del som använder riktigt kreativa sätt att presentera sina företag, t.ex. var det en som tappade ut en mängd gamla cd fodral på golvet eller en annan som hade med sig några som spelade upp en afrikansk låt. Det märks att många har övat mycket på sina presentationer innan de kommer dit och vissa verkar nästan ha övat för mycket/ på fel sätt så att det låter som om de läser innantill.

Jag tror på att reflektera över saker efter att man sett eller upplevt dem för att genom det bättre inse vad man har fått ut av dem. Det jag tagit upp här är självklart bara några av de saker man kan få ut av att titta på en tvserie av det slaget och jag hoppas att ni har fått ut något av att läsa det.

Skrivet av Kristina Björkman.

Write a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
Mjao logga

Sidor

Kategorier