Marknadsföring av iPhone-spel; Del 1 – Namn och Varumärke

I det här blogginlägget menar Tomi T. Ahonen på att det otroligt många som gör iPhone-applikationer som aldrig blir lönsamma. Därför tror jag att det kan vara viktigt att fundera och försöka formulera vad som kan vara krävs för att lyckas redan innan arbetet på spelet börjar ordentligt. Då kan designen inspireras av det man kommit fram till, men kanske ännu viktigare är att man har en marknadsföringsplan och ett bra namn på spelet.

Marknadsföring
För att lyckas med ett iPhone-spel och tjäna något på det måste spelarna hitta spelet. För många som gjort iPhone-spel verkar just det vara ett stort problem. När jag pratade med några som utvecklat sitt eget lilla iPhone-spel var det första de sa att de ångrade sig att de inte tänkt mer på hur de skulle locka spelare innan de utvecklade spelet.

Jag tror att det är mycket viktigt att ha spelarna i åtanke under hela designprocessen. Vem ska spela spelet och vilket designbeslut skulle kunna få den här spelaren att tycka om spelet mera? Allt som når ut till de möjliga spelarna ska vara anpassat till den tilltänka målgruppen. Genom att anpassa spelet till en bra målgrupp vinner man troligen i längden.

Namnet på spelet
Jag tror att spelets namn är ett av de viktigaste sätten för att marknadsföra spelet men samtidigt tycker jag att ett av de svåraste sakerna är att namnge spel. Om namnet är bra kan det hjälpa spelet att marknadsföra sig själv. T.e.x. om man väljer ett namn som folk självmant söker på får man nog ett rejält försprång. Sedan är det självklart bra ifall de andra resultaten som dyker upp när man söker på just det är mycket få och helst inte särskilt bra.

Å andra sidan är det många som ger sina applikationer ett namn som liknar något av de spelen som går bra. Genom det kan man anta att förhoppningen är att spelarna antingen ska blanda ihop ens eget spel med det populära eller att de ska leta efter liknade spel. Jag har ingen aning om hur verksamt det är men det går att se att flera av de spel som har liknade namn än deras tidigare populära spel ibland landar högre än spelet de kopierat. Ett redan inarbetat varumärke är enklare att sälja än ett nytt. trots det tror jag att det är bättre att vara unik och försöka hitta en liten bit som ingen tänkt på, om det nu går.

Har spelet ett namn som är lätt att minnas och lätt att stava till borde det bli lättare för spelet att spridas. Om man inte har turen att finnas i någon av topplistorna så måste spelaren själv skriva in namnet på spelet för att hitta det. Om spelren inte skriver rätt på första försöket kanske spelaren ger upp. Samtidigt är det bra som namnet säger något om vad det är för slags spel spelaren ska vänta sig.

Spelets visuella utseende sett ur ett marknadsföringsperspektiv
När spelaren söker efter ett spel är det många som går på utseendet och även om spelet har en otroligt bra spelmekanik är det många som kommer missa det om de inte tilltalas av spelets visuella utseende. På själva iPhonen kan man nästan säga att spelaren möter spelets utseende tre gånger och det gäller att få med sig spelaren hela vägen till spelet. Först ser spelaren den lilla ikonen som finns i söklistan. På något sätt måste den lilla bilden samverka med spelets namn för att få spelaren att välja just det spelet. Jag minns att en jag känner som designar bokomslag beskrev att en del av arbetet de gör när de ska besluta om vilken slags omslag boken ska få är att de tittar på hur de böckerna som kommer stå brevid boken ser ut. Därigenom kan de försöka välja ett omslag som kan fånga kundens uppmärksamhet och få just den boken att vara unik i sin omgivning. Det borde gå att göra något liknade med iPhone-spel.

Nästa möte som de flesta blivande spelare har med grafiken är screenshotsen längst ner på infosidan av spelet. Jag vet själv hur många gånger jag ratat spel bara för att jag inte tyckte om hur screenshotsen såg ut. Bilderna från spelet ska visa upp spelets starka sidor och spelaren ska känna att det här är ett spel jag verkligen vill spela. Det sista mötet som spelaren har med grafiken är självklart spelet. Oftast möts spelaren av en meny och där är det viktigt att hålla kvar spelarens intresse och inte glömma bort att fortsatta sälja spelet till spelaren så att denna börjar spela spelet. Jag tror att man kan tjäna på att ha något i grafiken som gör att folk börjar prata om det. Se bara på exempelvis det nya spelet Limbo som har fått mycket uppmärksamhet på grund av sin ovanliga grafiska stil.

Skrivet av Kristina Björkman.

Write a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
Mjao logga

Sidor

Kategorier