Inspiration; Del 1 – Vad går det att göra med spel?

Här är ett två intressanta spel som visar på effekter utanför själva spelandet som spel kan föra med sig och på kraften hos spel som medium. Visserligen ligger dessa två spel mycket långt ifrån våra nuvarande spelidéer, men jag tror på att hämta inspiration från olika riktningar.

Urgentevoke
Det finns många olika problem i världen som behöver en lösning. I början av det här året pågick ett mycket intressant spel utvecklat av Jane MacGonigal(alternative reality game designer) och Världsbanken. Tanken var att lösa svåra sociala problem genom att låta spelarna lösa problemen som en del av spelet. Ta en titt på länken och fundera på vad spel kommer kunna göra i framtiden och på vilken makt en speldesigner har genom att använda motivationsredskapen som finns inbyggda i spelandet.

Epic Win
Det finns många sysslor i livet som upplevs som tråkiga, varför inte göra dem lite roligare genom att göra dem till en del av ett spel? Spelet Epic win är ett rollspel, men i stället för att döda monster gör du dina vanliga sysslor som att tvätta bilen eller diska. Genom att spela Epic win får du feedbak för dina sysslor på ett helt annat sätt än tidigare. Jag tycker att spelet är intresant både pga att det försöker göra tråkiga sysslor roliga och pga att det liknar spelet Chore Wars. Chore Wars var ett av spelen som jag analyserade när skrev mitt examensarbete i utbildningen Spelarkitektur. Vi provade också att använda chore wars i kollektivet där jag då bodde med blandade resultat i form av engagemang.

Skrivet av Kristina Björkman.

Write a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
Mjao logga

Sidor

Kategorier