Att färger kan spela så stor roll.

De flesta människor har någon slags relation till färger, trivs med vissa färger och inte med andra. Färger används ofta i olika miljöer för att förmedla rätt känsla till dem som vistas i miljöerna och inom marknadsföring för att hjälpa till att förmedla budskapet.  En gammal artikel i DN diskuterar färgernas påverkan på arbetsplatser och hävdar att starka färger skulle påverka arbetet negativt. På nätet finns mängder med beskrivningar av vad olika färger betyder för folk. Det jag tycker många av de beskrivningarna missar är att oftast är det inte en ensam färg utan färger i kombination med varandra som används.

Ett fenomen som jag tycker är intressant är “The Pink- effect” som uppstod då några forskare kom fram till att en viss nyans av färgen rosa har en lugnande inverkan på folk. Därför började de måla många olika fängelser i den färgen, framförallt har det förekommit i USA men nu har även fängelser i England börjat med det.  Tänk dig att komma in ett sådant fängelserum.

I spel är färgerna också viktiga, där kan de hjälpa till att ge spelarna rätt känsla och vägleda spelaren genom spelet på det sättet som speldesignerna vill att spelarna ska spela. Jag minns en gång när jag spelade ett brädspel med en tidigare klasskamrat. I spelet skulle man bl.a. bygga ihop olika lådor med bitar av samma färg. Först trodde jag att han som jag spelade med hade svårt att förstå reglerna när han lade fram en låda som bestod av både röda och gröna bitar, men sedan insåg jag att han var färgblind och det fanns inget förutom färgen som gjorde att det gick att se skillnad mellan bitarna.

Det visar på ett misstag som är lätt att begå när man designar ett spel om man inte tänker efter när man väljer färger, men färgen spelar stor roll för om spelaren överhuvudtaget börjar spela ett spel och vad spelaren klickar på i spelet. Mark Skaggs från Zynga ( företaget som står bakom FarmVille) visar i en föreläsning på skillnaderna mellan hur många som klickar på en länk i spelet beroende på vilken färg länken har. De testade att ha samma länk i fyra olika färger;  rött, blått, rosa och grönt. De själva trodde att den röda färgen skulle ge bäst resultat eftersom den syntes bäst, men så var det inte. Lustigt nog var det den rosa färgen som genererade flest klick, därefter grönt, blått och minst klick av alla fick den röda färgen.  Det är inte alltid självklart vilka färger som kommer vara bäst och det optimala hade varit ifall det enkelt gick att testa olika färger för att se vilka som ger bäst resultat i sammanhanget.

Skrivet av Kristina Björkman.

Write a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
Mjao logga

Sidor

Kategorier