Hello World!

Nu ska vi börja blogga! Vi tänkte börja med att förklara vad bloggen är till för, och lite om oss som skriver bloggen och vad vi vill ha ut av den.

Vad är bloggen till för?
Bloggen är tänkt att fungera som en förstudie till att starta ett spelföretag. Genom bloggen hoppas vi kunna dela med oss av de erfarenheter och kunskaper som vi samlar på oss under vägens gång. Genom att dokumentera processen kan vi både ge andra insikt i hur det går till att starta ett företag samt själva i efterhand analysera processen.   Utifrån detta mål kommer vi att skriva inlägg om speldesign, entreprenörsskap och teknik som kan vara relevant för ett litet spelföretag. Inläggen som vi skriver i bloggen tänker vi sedan använda som underlag till beslutet att starta ett spelföretag nu eller inte.

Vilka skriver i bloggen?
Bloggen skrivs av Jonas Abrahamsson och Kristina Björkman.

Jonas är en programmerare som efter en gymnasial utbildning med inriktning mot programmering samt en del arbetslivserfarenhet studerat mjukvaruutveckling på Chalmers, slutligen med inriktning på Interaktionsdesign och spelutveckling. Erfarenheter från spelutveckling inkluderar såväl hobby- och studentprojekt som kommersiella spel. Jonas har en bred inriktning på sin programmering, med kunskaper inom såväl grafik, fysik, spelprogrammering, parallellisering och nätverk.

Kristina är en analytisk, social och kreativ speldesigner. Med kunskaper både från den experimentella utbildningen Spelarkitektur samt den mer traditionella utbildningen inom speldesign på Skövdes högskola hoppas hon på att starta ett företag och gå en spännande framtid tillmötes. Vill du veta mer om Kristina, titta under fliken “Kristina”.

Vad för typ av företag vill vi skapa?
Våra sikten är inställda på att skapa ett litet spelföretag, eftersom det ger oss större flexibilitet och möjlighet att anpassa oss såväl efter marknaden som efter våra egna intressen. Den bästa möjligheten för att uppnå detta som vi ser nu är att göra små casualspel, därför tittar vi mycket på iPhone eftersom den har App Store som ger    bra distribueringsmöjligheter även för små företag. Vi vill utforska enkla grundmekaniker och snabbt skapa små spel runt dessa samt prova olika system för att viralt sprida dessa. Vi vill satsa på att göra välpolerade små spel snarare än stora spel där vi inte skulle ha resurser att uppnå samma kvalitet.

Samarbeten med och uppdrag åt andra företag kommer vi att titta på efter att vi genomfört vårt första projekt, eftersom tanken med det första projektet är att förstå   processen och utveckla en fungerande pipeline.

Vilka roller kommer vi att ha i företaget?
-Kristina
Min roll tror jag kommer att bestå av ett antal olika ansvarsområden; speldesign, ledarskap, sälj och nätverkande.
-Jonas
Jag ser mig själv primärt ta rollen som teknikansvarig, och i den rollen utveckla de motorer och verktyg vi behöver för att skapa de spel vi vill. Ifall vi utvecklar spel  som kräver någon typ av backend, i enklaste form t.ex. en high score-lista, kommer jag också att ansvara för att sätta upp och driva de servrar som behövs för detta, samt utveckla den mjukvara som behövs för detta. Jag ser också fram emot att fungera som ett bollplank för vår speldesigner, där mina kunskaper i interaktionsdesign kan komma till nytta. Naturligtvis bidrar jag även med idéer till spel.

Vilka kompetenser saknas?
Ett av våra mest uppenbara behov är grafisk kompetens. Eftersom den grafiska framtoningen är viktig för iPhone-spel söker vi med ljus och lykta efter en kompetent grafiker som kan stå för såväl koncept som produktion. I början kommer vi huvudsakligen att behöva 2D-grafik.

Vi har också behov av en Musik- och Ljudläggare, även om Jonas till viss del kan ta den rollen tills vidare. I början kommer vi i huvudsak att använda oss av fria eller billiga arkiv för såväl ljudeffekter som musik. I framtiden hoppas vi naturligtvis på att kunna producera eget material, speciellt musik.

Ingen av oss har heller någon bakgrund inom företagsekonomi och det finns en hel del detaljer kring företagande som vi behöver lära oss. Vidare har vi också behov av en eller flera mentorer som kan guida oss genom processen. Vad gäller speldesign och teknik så bör vi ha den kompetens vi behöver för att producera spel av den storlek vi har tänkt oss.

Vilka är några av utmaningar som vi kan se?
-Kristina
En av de största utmaningarna är att våga. Att våga ta det där steget ut över stupet och hoppas att man hittar vingar att flyga med innan man slår i backen. Under de senaste åren har jag tänkt mycket på möjligheten att starta upp något företag, men jag tror att jag hela tiden backat för att jag är rädd för att ta det där steget som faktiskt gör det till verklighet. Alltid har jag hittat något att skylla på; jag är för ung, jag har inte tillräckligt med erfarenhet, har inte rätt folk att starta ett företag tillsammans med o.s.v. Jag har tänkt att om jag bara väntar några år till, jobbar lite åt andra och lär mig lite mer, då kommer jag känna att jag vågar. Sedan hör jag folk som säger att när man väl börjar jobba åt andra är det ännu svårare att våga för man har mera att förlora på det. Det kanske är sant. Än så länge har jag inte vant mig vid tryggheten att ha ett fast jobb och en lön. På det sättet har jag kanske mindre att förlora?

En stor utmaning som jag ser är att bli lönsamma, dvs lyckas sälja spelen. Ur det kommer utmaningen i hur vi ska kunna fånga spelarnas uppmärksamhet. Det finns otroligt många spel på iPhonen, så otroligt många som misslyckats och ganska få som lyckats bra. Varför tror vi att vi kommer vara en av dem som lyckas? Det är svårt att svara på just nu, men förhoppningen är väl att det är just det vi ska lista ut och lyckas genomföra. En annan utmaning som jag ser kommer vara att arbeta tillsammans och få det att fungera i längden.  Att orka driva det hela fram till resultat så att det inte bara blir något halvfärdigt.
-Jonas
En utmaning för mig personligen är naturligtvis att lära mig iPhone-utveckling, med Objective-c, OpenGL ES och allt vad det innebär. Jag hoppas att det inte ska visa sig vara ett alltför stort hinder, även om jag har hört att Objective-c ska ta ett tag att vänja sig vid. OpenGL ES är ju en delmängd av det redan bekanta OpenGL och bör således inte ta alltför stor tid att vänja sig vid.

En kanske större utmaning, är att identifiera de verktyg vi behöver för vår pipeline, samt att hinna producera och underhålla dessa verktyg.

Vilka inlägg planeras i framtiden?
Här beskriver vi några av de inlägg vi har planer på, utan att nämna dem i någon speciell ordning. Naturligtvis kommer det fler inlägg och ämnen.

-Kristina
Hur börjar man starta ett företag?
Jaha, nu har vi kommit på tanken att vi ska starta ett företag. Vad gör vi nu?

Vad kan Amy Jo Kims forskning ge oss?
Jag tror att något som kan vara bra att ha med sig när vi ska designa spelen är hur vi ska få in sociala system i dem. En som har forskat mycket kring det är Amy Jo Kim.

Landskrona och nyföretagande
Eftersom vi ska flytta till Landskrona planerar jag att skriva om vilka möjligheter det kan vara att få hjälp med att starta ett företag i och kring Landskrona. Vi har en teori om att det borde vara billigare att starta ett företag i en liten ort, men det kanske inte finns samma möjligheter till det som i t.ex. Malmö eller Helsingborg?

Hur lär man ut spelet till spelaren?
På iPhonen finns det många spel som använder unika kontroller och det finns ju alltid en möjlighet att vi också kommer att göra det. Hur gör andra spel för att lära ut unika kontroller till spelaren? Mitt examensarbete handlade om det området och på sätt och vis blir väl det här som en fortsättning på det.

-Jonas
Tekniken bakom iPhone-spel
Jag planerar en serie inlägg som kommer att handla om vilka programmeringstekniker man använder i skapandet av ett spel för iPhone, och vad man behöver lära sig. Inlägg  kommer att handla om Objective-c, OpenGL ES, detaljer om iPhone SDKn såsom användandet av accelerometern, GPSen med mera.

Effektiv utveckling av verktyg
Ett eller flera inlägg kan komma att handla om hur man effektivt utvecklar verktyg för spelutveckling såsom level editors, mediahantering och packetering. För närvarande är tanken att utveckla dessa verktyg i ett operativsystemsoberoende språk såsom Java, eftersom vi åtminstone i början kommer att använda olika plattformar (iPhone-SDKn kräver ju Os X). Naturligtvis kommer existerande plattformar att utgå ifrån undersökas, eftersom att utgå ifrån något befintligt skulle kunna korta ner utvecklingstiden.

Skrivet av Jonas Abrahamsson och Kristina Björkman.

Write a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
Mjao logga

Sidor

Kategorier